Mooi artikel over Circuwear by Outfit in het Algemeen Dagblad.

Bedrijfskleding: wat moet je ermee als het kapot of verouderd is? Weggooien dus. ‘Doodzonde’, zeggen Remco Dupuis en Arjen Eikelenboom. Zij zijn van het Gorcumse bedrijf Outfit Company Wear dat onder de merknaam Circuwear vorig jaar duurzame bedrijfskleding introduceerde.

Hoe werkt dat nu precies met die duurzame bedrijfskleding? Remco: ,,We streven ernaar bedrijfskleding in te kopen bij fabrikanten die kunnen aantonen dat ze het milieu ontzien en hun personeel niet uitbuiten. De meeste fabrikanten, kennen we; we weten waar ze stoffen inkopen en hoe ze hun kleding maken.”

Kledingcontainer

Bedrijven die bij Outfit Company Wear duurzame bedrijfskleding kopen, krijgen een kledingcontainer. Daarin kan oude of afgekeurde bedrijfskleding verzameld worden. Is de container vol, dan haalt Outfit alles op en zet een nieuwe container neer. Gespecialiseerde bedrijven verwerken de oude kleding en die wordt vervolgens weer gebruikt voor nieuwe toepassingen. Zo wordt van vervezeld textiel bijvoorbeeld isolatiemateriaal gemaakt.

Kerstgeschenk

,,Inmiddels zijn we ook in staat van oude bedrijfskleding bijvoorbeeld tassen en andere gebruiksartikelen te maken die weer kunnen worden ingezet als relatie- of kerstgeschenk.”

Volledig recyclen

Arjen: ,,Hergebruik in een andere vorm is natuurlijk prachtig, maar ons uiteindelijke doel is van kleding weer kleding te maken. Recent hebben we in eigen beheer een werkbroek van 100 procent polyester ontwikkeld die volledig kan worden gerecycled. Deze broek is heel zacht en soepel en tegelijkertijd beresterk. Na gebruik wordt het materiaal bewerkt en weer gebruikt voor nieuwe stoffen waar weer nieuwe werkbroeken van kunnen worden gemaakt.”

Verantwoord in het kwadraat

De bedrijfskledingmarkt groeit. Jaarlijks gaat in Nederland zo’n 800 miljoen euro om in deze sector. Zelf draait het Gorcumse bedrijf inmiddels een jaaromzet van 2,5 miljoen euro. De onderneming heeft nu 50 bedrijven en organisaties als klant.

Vervuilend

Arjen: ,,Bedrijven staan er vaak niet bij stil hoe vervuilend de textielindustrie is. Katoenteelt gebruikt bijvoorbeeld veel land en water. Bovendien worden er tijdens de productie veel chemische hulpmiddelen gebruikt, die schadelijk zijn voor het milieu en de katoenplukkers. Als we met nieuwe klanten in gesprek gaan, realiseren zij zich dat ze gemakkelijk een bijdrage kunnen leveren aan een duurzamere wereld. Dit is maatschappelijk verantwoord ondernemen in het kwadraat.”

Bron: https://www.deondernemer.nl/nieuwsbericht/121233/bedrijfskleding-niet-weggooien-maar-recyclen