Op het gebied van duurzaamheid zijn de laatste jaren steeds meer positieve ontwikkelingen gaande. Veel bedrijfskleding wordt van duurzame stoffen gemaakt en er is meer aandacht voor het terugdringen van pesticiden en het verminderen van het waterverbruik in de textielindustrie. Daarnaast is er meer oog voor de werkomstandigheden. Aan de basis gaat het dus beter! Maar hoe ver zijn we nu eigenlijk als het gaat om het einde van de levenscyclus? Hoe staat het met het recyclen van kleding? Een gedeelte komt weer op de markt als halffabricaat. Dat is natuurlijk heel mooi, maar het grote doel voor de toekomst is om van kleding weer kleding te kunnen maken: Circulaire kleding.

Hoe ver zijn we eigenlijk met circulaire kleding?

In Nederland zijn verschillende ondernemingen & onderzoekscentra bezig met hoogwaardige textielrecycling. Onder andere het Twentse vervezelingsbedrijf Frankenhuis is al jarenlang actief om van afgedragen kleding hoogwaardige textielvezels te maken. Dat is geen gemakkelijk proces. Waarom? Dat komt onder andere omdat de aangeleverde kleding lang niet altijd aan de juiste kwaliteitseisen voldoet voor recycling. Het mechanische recycling proces is daarnaast ook heel duur en arbeidsintensief. Om deze reden is het niet voor iedereen aantrekkelijk.

Voor de toekomst is het daarom belangrijk dat er al in de ontwerpfase rekening wordt gehouden met recycling. Dan kunnen er grote stappen worden gemaakt! Er zijn ook alweer nieuwe ontwikkelingen gaande op dit gebied: chemisch recyclen. De vezels worden in dit proces opgelost tot een vloeibare substantie waar kwalitatief hoogwaardige nieuwe garens van kunnen worden gemaakt zonder dat het gemengd hoeft te worden met “virgin” materiaal. Dat is het grote voordeel ten opzichte van mechanische recycling. Gerecyclede vezels moeten altijd worden gemixt met “virgin” materiaal om de vezel sterk genoeg te maken. Het nadeel van chemische recycling is het hoge energieverbruik.

De conclusie is dat op dit moment de mogelijkheden om kwalitatief hoogwaardige garens te maken van gerecyclede kleding volop in ontwikkeling zijn, maar dat producties vaak nog kleinschalig zijn. Er is dus nog een lange weg te gaan voordat er een substantieel aandeel van alle gefabriceerde kleding circulair is. Maar de eerste stappen zijn gezet en de genoemde ontwikkelingen lijken veelbelovend. Er is de laatste jaren al veel bereikt op het gebied van duurzame bedrijfskleding.

Wilt u meer informatie over circulaire kleding? Neem contact met ons op! Wij vertellen u graag meer.