Jaarlijks verliest Nederland 800 miljoen euro door werknemers die te zwaar belast zijn. Vooral in de industrie en bouw zorgt zwaar tilwerk voor vele kapotte ruggen. De oplossing: werkkleding met sensoren die werknemers corrigeren wanneer ze verkeerd bewegen.

De uniformen die ontwikkeld zijn hebben een klein zakje hoog op de rug, net onder de nek. Daar past precies een sensor in. Het belangrijkste doel is om te registreren wanneer mensen vanuit hun rug tillen en niet, zoals het hoort, vanuit de benen.

Om mensen er van bewust te maken hangen er op werkplekken waar veel gesjouwd wordt een groot scherm waar het resultaat getoond wordt. Daarnaast is zichtbaar op welke plekken medewerkers teveel worden belast, zodat er bijvoorbeeld een til hulp kan worden ingeschakeld.

Toekomst

Voor stratenmakers, verhuizers of andere sjouwers op locatie is het nog even wachten, doordat de toepassing alleen nog ontwikkeld is voor vaste werkplekken. De eerste beroepsgroep die uniformen met sensor kan verwachten zijn verpleegsters.

Zij hangen heel vaak over bedden heen en maken verkeerde draaibewegingen. Door met 3D-camera’s mee te kijken, hopen ze uit te vinden bij welke lichaamsbewegingen en overbelasting de sensoren aan het werk moeten.

Lees het hele artikel over de sensoren van ontwerper John Vlaming op RTLZ via deze link.