Het thema ‘Duurzaamheid’ staat al jarenlang centraal bij Outfit Company Wear. Er zijn ook al behoorlijk wat stappen gemaakt. Maar hoe staan we er nu eigenlijk voor en welke stappen zijn er nog te nemen? Arjen Eikelenboom, eigenaar van Outfit Company Wear, deelt zijn ideeën over dit onderwerp.

Duurzaamheid binnen de textielbranche
Duurzaamheid is al jaren een actueel thema in de textielbranche. Toch blijft het resultaat nog achter bij alle goede voornemens. De branche komt in beweging, maar er is nog een lange weg te gaan. Bij Outfit Company Wear is duurzaamheid door de jaren heen steeds belangrijker geworden. Door onze reizen naar onder andere, Vietnam en Turkije werden we geconfronteerd met alle misstanden in de textielindustrie en met de milieuvervuiling die het maken van kleding met zich meebrengt.

Om maar eens een paar “wist u datjes” te noemen:

“Voor 1 kilo textiel is circa 8000 liter water nodig.”

“Bijna 20% van alle pesticiden die wereldwijd worden gebruikt zijn bestemd voor de katoenteelt.”

Mede doordat wij zo direct in contact staan met onze fabrikanten zijn wij ons gaan beseffen dat het belangrijk is om samen met onze partners te streven naar de meest milieuvriendelijke manier van produceren. Wij willen onze bijdrage leveren aan het verduurzamen van onze branche. Niet alleen door een steentje bij te dragen in het productieproces, maar ook door het creëren van een stukje bewustwording bij onze klanten.

Zo bieden wij onze klanten de mogelijkheid om gedragen textiel na gebruik bij ons in te leveren voor recycling. Anders gaat het allemaal de verbrandingsovens in en dat is niet alleen slecht voor het milieu maar ook nog eens zonde omdat oude kleding vaak weer hergebruikt kan worden voor het maken van bijvoorbeeld isolatiemateriaal.

Aan de voorkant van het proces proberen wij ons klanten ook enthousiast te maken voor duurzamere stoffen. Neem bijvoorbeeld een softshell jack. Dat wordt gemaakt van polyester. De grondstof voor polyester is aardolie. Door nieuwe ontwikkelingen is het nu mogelijk om Polyester te maken van gerecyclede petflessen. En weet je wat het mooie is; de kwaliteit van deze stof is zelfs nog beter dan de softshell die wordt gemaakt van aardolie.

We zijn ook gaan onderzoeken of we een gedeelte van onze productie niet dichterbij huis kunnen gaan produceren. We werken nu samen met een fabrikant in Portugal. Het grote voordeel is dat de levertijden korter zijn en dat de kleding met de vrachtwagen wordt vervoerd.

Het doorbreken van de vicieuze cirkel
“Ik hoop dat duurzame bedrijfskleding binnenkort steeds normaler wordt zoals bijvoorbeeld bij elektrische auto’s en zonnepanelen”. Langzaam maar zeker gaan we toch die kant op. We hebben namelijk geen keuze.

Bij Outfit Company Wear gaan we de komende jaren vol inzetten op duurzame stoffen. De collecties van de stoffenfabrikanten worden langzaam maar zeker ook duurzamer en het prijsverschil met conventionele stoffen steeds kleiner. Het is nu onze taak om bedrijven bewust en enthousiast te maken. We moeten deze vicieuze cirkel samen doorbreken.

Arjen Eikelenboom,

Outfit Company Wear